ZAC vanaf 1 januari rookvrij

14 december 2018 20:15


Vanaf 1 januari 2019 is het sportterrein van ZAC rookvrij. Roken kan vanaf dat moment alleen nog buiten het terrein of op de rookplek achter het kassagebouwtje.

Op 12 november stemde de Algemene Ledenvergadering unaniem in met dit voorstel van het bestuur. Op zaterdag 5 januari om 13.00 uur, voorafgaand aan het Oliebollentoernooi en de Nieuwjaarsreceptie, geeft wethouder Van Willigen het officiële startsein van ons rookvrije sportterrein. Wij nodigen alle leden van harte uit hier bij te zijn!


Wat verandert er?

Vanaf 1 januari zijn wij rookvrij. Dat betekent dat binnen ons sportterrein, zoals langs de lijn, op en rond de tribune en voor de kantine niet meer gerookt mag worden. Iedereen is en blijft welkom op onze vereniging, ook rokers! We vragen rokers alleen om op de rookplek of buiten het terrein te roken. Natuurlijk gaan we op verschillende manieren aangeven dat het terrein rookvrij is, maar het zal even wennen zijn voor een deel van onze leden en bezoekers. Daarom vragen we iedereen om ook elkaar eraan te herinneren dat we rookvrij zijn.

Waarom rookvrij?

Dat roken en meeroken ongezond zijn, hoeven we niet meer uit te leggen. Sporten heeft alles te maken met gezondheid en roken past daar niet bij. We willen rookvrij sporten mogelijk maken voor iedereen en voor de jeugd in het bijzonder. Zien roken, doet roken. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken zoals andere sporters, trainers en ouders. Daarom sluiten we ons net als de KNVB aan bij het initiatief Rookvrije Generatie van KWF Kankerbestrijding, Longfonds en Hartstichting.

Samen voor rookvrij

In maart hebben we alle leden gevraagd om de KNVB-vragenlijst over een rookvrij sportterrein bij ZAC in te vullen. Maar liefst 398 leden hebben de enquête ingevuld. Dat is 34% van alle leden. Belangrijkste uitkomst is dat meer dan 80% van de leden voor een rookvrij sportterrein is (met en zonder rookplek bij elkaar opgeteld). En dat waren niet alleen niet-rokers. Ook de helft van de rokende leden bleek voor een rookvrij-sportterrein te zijn. Deze uitslag geeft ons het vertrouwen dat we er als vereniging samen voor kunnen zorgen dat de invoering van een rookvrij sportterrein een succes wordt!

We hopen dat jullie je net als ons sterk maken voor een gezonde sportomgeving. Help ons mee om mensen aan te spreken en herinner ze aan de nieuwe afspraken. Voor vragen en opmerkingen zijn wij bereikbaar via Roel Broeksma: secretaris@zac.nl.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!