Clublied - ZAC

Clublied

Het is alweer 2003. ZAC wordt 110 jaar. John en ik proberen weer een mooi stuk te schrijven wat voor en door de vereniging wordt gespeeld. Samen met Menno Beijer onze steun en muzikale toeverlaat.
Veel mensen van buiten de vereniging blijke toch iets met ZAC te hebben en komen op de kaarten af. De ZAC- avond is nog steeds een begrip.
Onze tweede musivue hebben we “De Opvolging”genoemd. Onze opvolging, de opvolging op het nieuwe sportpark, de opvolging van legendarische talenten en de opvolging van de traditie om, om de 5 jaar, een jubileumfeest te organiseren De opvolging van de locatie was er ook. Omdat we meer voorbereidingstijd hadden konden we de vertrouwde “Buitensoos”weer afhuren. Om de vereniging niet voor verassingen te laten komen werd de stichting “Vrienden van de ZAC”, opgericht om zo ook het eventuele financiële risico van het feest af te wentelen. Wel werd afgesproken dat als er geld overbleef, dit terugvloeide naar de vereniging, en wel in de aflossing van de hypotheek.
Het speelt zich af in een van de oudste kroegen in Zwolle, Café Meyberg, oftewel café “de Kip”. In de volksmond “de Kippe”genoemd. Tante Tonny stond daar al 30 jaar achter de bar, helaas heeft ze de Musivue niet kunnen zien, twee jaar later overleed zij. De familie Meyberg had veel jongens voetballen bij de ZAC.
Ook zo hadden wij onze “Tante Tonnie” in het stuk geschreven als “Tante Kippe”.
Het eerste nummer, als openingsnummer was het clublied. Terug in vroeger tijden, gezongen door Frits Beunk, zelf in de jaren 50 spits van het eerste.
Nadat vele jaren onze revues werden gemaakt en op het toneel gebracht door Chelly Olland en Herm.Olland-Potasse in de vrouwelijke hoofdrol, werd in 1958 de uitvoering van die taak in handen gelegd van Frits Beunk, met als titel "Spijkers met koppen". Ook deze keer was de Buitensociteit geheel uitverkocht.
Dus het verleden verantwoordelijk voor een aantal ouderwetse en bekende ZAC Revues, en nu in 2003 nog een keer op het podium met het openingslied, het clublied.
Om nog eens het verleden op te zoeken is het clublied gelardeerd met een radio verslag van Han Hollander van een interland tegen België, waarin gescoord wordt door Beb Bakhuys.
Of toch niet? Hij heeft zeer zeker tegen België gescoord, maar dat stond net niet op band. De maker van het Arrangement (Menno Beijer) heeft het “hersteld”.
Zo wegdalend naar de omgeving van de Kamperpoort, naar “de Kippe”


door Henk Twerda

PS De beste wensen voor 2013Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!