• Spierblessures zijn een veel voorkomend probleem bij voetballers. Als fysiotherapeuten bij ZAC en verzorgers van ZAC1 zien wij ze helaas vaak voorbijkomen. Veel spierblessures kun je echter voorkomen. Hoe? Dat vertellen we je in onze Topfit Blessureblogs "Spierblessures bij voetballers". 

    Spierblessures bij voetballers: de lies
    Eén veel voorkomende spierblessure is de liesblessure. Ongeveer 10 tot 15% van alle voetbalblessures is er één aan de lies. Wat is de oorzaak dat de liezen zo vaak problemen geven bij voetballers? En wat kan jij als voetballer eraan doen om de kans op een liesblessure te verminderen?

    Wat is een liesblessure?
    Bij een liesblessure is in veel gevallen de aanhechting van de lies de bron van de pijn. De aanhechting kan overbelast raken. Dit kan geleidelijk aan ontstaan, maar ook acuut. In het eerste geval neemt de pijn door de weken heen langzaam toe. Startend met wat stijfheid in het begin van je wedstrijd of training, tot uitlopend in een compleet onvermogen om überhaupt te rennen. In het tweede geval ‘schiet het erin.’ 

    De lies
    De lies is een 5-koppige spiergroep. De functie van de lies is het stabiliseren van de romp en been. De lies wordt sterk belast tijdens sprinten, wenden, keren en schieten. Allemaal taken die tijdens het voetballen heel frequent voorkomen. Doordat de lies erg zwaar belast wordt, is het niet heel gek dat de lies vaak problemen geeft. Is de lies niet sterk genoeg voor de belasting? Dan raakt hij overbelast. En precies dát kan je doen om de kans op een liesblessure zo klein mogelijk te maken. Maak je liezen ijzersterk!

    Copenhagen Plank
    Een simpele en heel effectieve manier om je liezen ijzersterk te maken is door middel van de Copenhagen plank. Voetballers die deze simpele oefening doen, hebben 41% minder kans op een liesblessure!

    Uitleg:

    1. Starthouding: Leg je knie of voet, afhankelijk van hoe sterk je bent (voet is zwaarder) op een stoel of bankje. Elleboog steunt op de grond
    2. Breng je heupen omhoog, alsof je een plank bent. Maak jezelf helemaal recht
    3. Laat jezelf weer langzaam zakken tot startpositie

    Zie onderstaand een filmpje van de oefening en een  schema voor de opbouw.