ZAC verliest haar 1e officiële wedstrijd en verlaat het bekertoernooi

Scheidsrechter

Dijk, Jan van

Accommodatie

Onbekend

Zaterdag 18 oktober moest ZAC aantreden in Kampen tegen 1e klasser KHC voor de 1e ronde in de knock-out fase van de beker. Dit betekende een weerzien met oud trainers Herman Oosterhaar en Freddy Zwiggelaar en met spits Jeffrey de Nooijer. ZAC dat vorige week met 1-0 de moeilijke uitwedstrijd tegen SCD’83 won miste vandaag Mathijs Lomme, een van de sterkhouders van de uiterst solide defensie. Hiernaast ontbrak ook Sonny Boerdijk en raakte Yoel Bastiaan geblesseerd in de warming-up. Hopelijk is iedereen weer fit wanneer 25 oktober wordt aangetreden tegen VHK waar ZAC bij winst de 1e periode pakt.

Vanaf de aftrap liet ZAC zien niet bang te zijn voor de 1e klasser en speelde brutaal vooruit. Zonder noemenswaardige kansen aan beide kanten pakte ZAC na een dik kwartier het initiatief in handen.

Waar KHC veelal de lange bal hanteerde om de uitstekende voorhoede te bereiken was het ZAC dat over de grond prima combineerde. Echt grote kansen werden niet gecreëerd maar de Wapendragers speelden een prima 1e helft. Nadat een goal van Joost Vulkers werd afgekeurd vanwege buitenspel probeerde Lex Heimerikx met enkele schoten van afstand de Kampense goalie te verschalken.

Na 28 minuten werd een van deze schoten gekraakt door de verdediging waarna de bal iets buiten de 16 door Okke Scholten diagonaal werd ingeschoten, 0-1.

De Zwollenaren kwamen op een verrassende maar op dat moment verdiende voorsprong. Een goede fase van ZAC, waarin onder andere Thomas Bakker en Tom Hindriks erg sterk speelde, volgde echter KHC probeerde meer druk op de verdediging van ZAC te zetten.

In de 44e minuut viel de gelijkmaker. Een speler van KHC kon maar zo doorlopen waarna een mooie pass Danny Pruim de gelegenheid gaf om keeper Sikkes te verschalken, 1-1.

Waar ZAC dacht te gaan rusten met een verdiende voorsprong stond er ineens een 1-1 tussenstand op het scorebord. Een grote mogelijkheid om alsnog met een voorsprong te rusten kwam in de 45e minuut. Een uitstekende voorzet van linksbuiten Rick Heimerikx werd prima ingekopt door Robbin Bastiaan die Joost Vulkers na 30 minuten had vervangen. Echter keeper Kevin Dijkstra redde met een fraaie duik bekwaam.

Na rust viel al snel de 2-1 voor KHC. Waar ZAC dacht een vrije trap te krijgen kreeg KHC een corner. Deze viel over iedereen heen maar raakte, de verder goed spelende, Timon Tromp waardoor de bal vanaf 3 meter zo de eigen goal in hobbelde. Door deze snelle tegengoal gingen bij ZAC de linies verder uit elkaar spelen wat KHC in het zadel hielp. Door middel van lange ballen werd rechtsbuiten Tom Diender regelmatig aan het werk gezet. Enkele voorzetten van zijn kant werden gevaarlijk echter of de verdediging van ZAC kon net op tijd verdedigen of Mark Sikkes stond paraat om handelend op te treden. Na 68 minuten spelen besliste de Kampenaren het duel. Een voorzet werd niet volledig genoeg weggewerkt wanneer Jeffrey de Nooijer de hoek voor het uitzoeken had, 3-1.

ZAC was even van slag maar herstelde zich snel en gooide alle schroom van zich af. Een doelpunt hadden de blauwwitten zeker nog verdiend echter keeper Dijkstra bleek een grote sta-in-de-weg.

Enkele gevaarlijke corners konden net niet tot doelpunt gepromoveerd worden, de Kampense goalie redde uitstekend op een mooie solo actie van Tom Pendjol en bij een voorzet van de ingevallen Jordy Lemstra kon Robbin Bastiaan zijn teen er net niet tegen aan krijgen. In de 84e minuut kopte Tom Hindriks vanuit een corner nog op de paal en de rebound die volgde kon op de lijn worden weggewerkt. KHC bleef gevaarlijk in de counter en kreeg een grote mogelijkheid op de 4-1 maar Sikkes pareerde met een goede reflex.

Het slot van de wedstrijd was nog voor ZAC echter scoren lukte niet meer en KHC bekert door de 3-1 winst verder.

Al met al voetbalde ZAC de 1e helft een prima wedstrijd en liet het zien voetballend zeker niet minder te zijn dan KHC. Helaas kon dit niet de gehele 2e helft worden vol gehouden en profiteerde KHC optimaal. KHC dat op de juiste momenten, en soms ietwat gelukkig, scoorde bleek volwassen genoeg om de voorsprong niet uit handen te geven.

ZAC kan tevreden zijn met het getoonde spel en moet volgende week haar ongeslagen status in de 3e klasse zien te behouden.
Bij winst pakken de Zwollenaren de 1e periodetitel, echter eerst moet VHK daarvoor verslagen worden. We hopen iedereen weer te zien op het Jo van Marle Sportpark. De aftrap van ZAC – VHK is om 14:30 en het 1e elftal zal F2 als team van de week mee het veld opnemen.