Scheidsrechter

Koopmans, A.C.

Accommodatie

Onbekend

Het vlaggenschip van de Zwolsche Athletische Club mocht zaterdag 4 oktober aantreden tegen stadgenoot vv EDON. Waar ZAC als promovendus de lijstaanvoerder is met 12 uit 4 bivakkeert EDON in de onderste regionen van de competitie met 1 overwinning op zak.
EDON moest het vandaag zonder trainer Maikel Hondebrink doen die net vader was geworden. Scheidsrechter Koopmans had de taak deze wedstrijd, tussen 2 ploegen die elkaar goed kennen, in goede banen te leiden. ZAC – EDON betekende ook een terugkeer op het oude nest voor Tom Cuijpers, Erik Guzey en in mindere mate Stefan Vellinga. Nadat de pupillen van de week de keeper van EDON hadden verschalkt mochten de gasten aftrappen voor het “echie”.

Zichtbaar was dat EDON niet naar het Jo van Marle sportpark was gekomen om een mooie wedstrijd te voetballen. Lange ballen van achteruit en snel counteren was de gekozen strijdwijze van EDON. ZAC probeerde te combineren maar schoot te snel van grote afstand op goal. Een aftastend begin met veel overtredingen van beide kanten leidde in de 11e minuut tot een voorsprong voor EDON. Van een grote afstand werd een vrije trap in een keer op goal geschoten, Jelle Brouwer moest gestrekt, zag de bal op de paal belanden waarna een aanvaller van EDON attent reageerde door de rebound in te schieten.

Een verassende voorsprong wat EDON houvast gaf om hun speelwijze te behouden.

Na enkele aanvallen van ZAC die niet tot veel gevaar leidde kwam een schot / voorzet van Jordy Lemstra op de paal. De jonge brigade van trainer Kragt behield het initiatief en dat werd in de 27e minuut beloond. Een schot van topschutter Robbin Bastiaan werd niet klem gepakt door de goalie van EDON waarna Robbin doorzette om bij de bal te komen. Waar Robbin de bal nog probeerde aan te tikken grabbelde de keeper de bal vast. Spelers van EDON schreeuwden moord en brand dat de jonge spits van ZAC door liep op de keeper. De scheidsrechter had er goed oog in om te zien dat dit niet het geval was, echter zag hij wel de domme actie van een speler van EDON die de jonge spits een volle duw gaf als reactie op wat was voorgevallen. Deze actie werd bestraft met een penalty en een terechte gele kaart. EDON hielp ZAC op deze manier aan de 1-1 want Okke Scholten benutte de penalty.

Vanaf dat moment kregen de Wapendragers een tijdlang vleugels en creëerden ze veel kansen. Okke, Rick en Lex begonnen het middenveld naar hun hand te zetten, de opbouw van de uiterst betrouwbare defensie verliep goed en de verdediging van EDON had de handen vol aan de aanvallers van ZAC. De 2-1 voorsprong was dan ook geen verrassing. Robbin Bastiaan schoot een vrije trap prachtig achter de doelman van EDON.

In de 38e minuut een opeenvolging van kansen in een en dezelfde actie. Lex Heimerikx schoot na een goede aanval de bal op de paal, zijn broer Rick kon de rebound, door goed verdedigen van EDON, niet verzilveren waarna Joost Vulkers de bal kreeg en wonderschoon over alles en iedereen heen stifte. Deze bal werd met een uiterste krachtinspanning van de lijn gehaald door Tim Benes waarna Robbin Bastiaan attent genoeg was om de bal vanaf een meter de goal in te werken, met een 3-1 voorsprong tot gevolg.

Enkele aanvallen later scoorde Timon Tromp zijn allereerste officiele treffer ooit door vanuit een corner de bal uit de draai in te schieten. De gulle lach was de rest van dit weekend niet meer van zijn gezicht te krijgen! Met de 4-1 voorsprong voor de ploeg uit Zuid werd er gerust.

De 2e helft bood EDON goed partij en was het niet minder dan de thuisploeg. Echter de Wapendragers waren achterin erg standvastig. De 2e helft was vooral rommelig en slordig met matig spel van beide kanten. Voor de ploeg van trainers Egbert Kragt en Theo Schotman geldt dat, zoals wel vaker dit seizoen, het goede spel niet twee helften wordt volgehouden. Zonder echte kansen kabbelde deze Zwolse derby naar het einde. Enkele wissels aan de kant van ZAC waar Thomas Bakker de plek van Mathijs Lomme overnam, Tom Pendjol de vervanger was van Robbin Bastiaan en Ryan Flierman in de ploeg kwam voor Jordy Lemstra. ZAC controleerde de wedstrijd zonder goed te voetballen en men wist dat de 5e overwinning op rij niet uit zou blijven.

In de 90e minuut kreeg Okke Scholten nog een grote kans op de 5-1 na een goede pass van Tom Pendjol. Echter oog in oog met de keeper schoot hij de bal op de paal.

Hierna floot scheidsrechter Koopmans voor het einde en kan worden gesteld dat ZAC de competite erg goed is gestart met 15 punten uit 5 wedstrijden. Er is nog genoeg ruimte voor verbetering maar het is goed om te zien dat er weinig wordt weggegeven en veel wordt gecreëerd. Daarnaast staat er een selectie van een man of 20 die niet voor elkaar onder doen wat iedereen scherp houdt. Wie weet…wanneer ZAC haar goede spel een hele wedstrijd kan vertonen kan dat nog tot mooie dingen leiden dit seizoen..

Opstelling ZAC: Jelle Brouwer - Timon Tromp, Joost Ottens, Mathijs Lomme (61', Thomas Bakker), Yoel Bastiaan - Okke Scholten, Rick Heimerikx, Lex Heimerikx – Jordy Lemstra (79', Ryan Flierman), Robbin Bastiaan (68', Tom Pendjol), Joost Vulkers.